Predstavljamo nekaj enostavnih preizkušenih receptov, ki se jih lahko lotite tudi skupaj z otroki. (Morda so velikonočni recepti malo bolj zahtevni, v nadaljevanju pa so enostavnejši.)
KOKOSOVA POTICA (velikonočni recept)
Sestavine:
- 60 dag moke
- 5 dag grenkega kakava
- 5 dag kvasa
- 10 dag sladkorja
- 3 rumenjaki
- 3 dl mleka
- Ščep soli
Nadev:
- 0,5 l sladke smetane
- 40 dag kokosove moke
- 20 dag sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 3 jajca + 3 beljaki
Postopek: Iz sestavin zamesimo testo kot za potico. Kakav umešamo med moko. Maslo, sladkor in rumenjake raztopimo v toplem mleku. Malo mleka prihranimo in v njem pustimo kvas, da vzhaja. V skledo stresemo moko in v sredo naredimo jamico. Ščep soli damo ob strani, ker sol ne sme priti takoj v stik s kvasom. Ko kvas vzhaja, ga zlijemo v jamico,dodamo toplo mleko z ostalimi sestavinami in zamesimo testo (testo je precej gosto). Pustimo da vzhaja, medtem pripravimo nadev.
Smetano zavremo in v vrelo dodamo sladkor z vanilijevim sladkorjem in kokosovo moko. Dobro premešamo in odstavimo. Počakamo, da se ohladi in dodamo 3 rumenjake in sneg iz 6 beljakov.
Vzhajano testo razvaljamo in namažemo z nadevom ter zvijemo v potico. Pečemo na 180 stopinjah dobro uro.
VELIKONOČNI KRUH
Sestavine:
- 1 kg bele gladke moke
- 1 žlička soli
- 1 kocka kvasa
- 6-7 dl mleka
- 8 dag zmehčanega masla
- naribana lupinica ene limone
- 2 vrečici vanilijevega sladkorja
- 4 jedilne žlice sladkorja
- 1 jajce (za premaz)
Postopek: Presejemo moko. Vsujemo jo v posodo, v kateri bomo gnetli testo. V lonček vlijemo pol dl mlačnega mleka ter mu dodamo razdrobljen kvas in 1 čajno žličko sladkorja. Sestavine zmešamo in jih zlijemo v jamico, ki jo naredimo na sredini posode, v kateri je moka. Po robu posode v krogu nasujemo sol tako, da ne pride v stik z mešanico na sredini. Medtem, ko kvas vzhaja, si pripravimo ostale sestavine.
V ostanek mlačnega mleka dodamo preostanek sladkorja, zmehčano maslo, naribano limonino lupinico in 2 vanilijeva sladkorja. Mešanico mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Ko je kvas dovolj vzhajan (naraste na dvakratnik prvotne količine), v posodo za gnetenje prilijemo polovico pripravljene mešanice. Pričnemo z gnetenjem in postopoma dodajamo še ostalo polovičko pomešanih sestavin. Testo gnetemo, dokler ne ostopi od posode in se odlepi od naših rok. Oblikujemo hlebec in ga položimo v pripravljeno košarico za vzhajanje, kjer vzhaja približno 40 minut, da naraste na dvakratnik prvotne količine testa.
Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Topel pekač obložimo s papirjem za peko in nanj prevrnemo vzhajan kolač ter ga nežno pritisnemo ob pekač. Namažemo ga z razžvrkljanim jajcem in pazimo, da premaz ne teče po pekaču. Na temperaturi 200 stopinj pečemo 20 minut, na to pa na znižani temperaturi 150 stopinj nadaljujemo s peko približno 25 minut, dokler ne postane skorja hlebca rjave barve. Nato kruh vzamemo iz pečice in s trkom po ploskem delu pekača, ob čemer se mora zaslšati zamolkel zvok, preverimo, ali je kruh dobro pečen. Hlebec premažemo še z malo olja.
Vesele velikonočne praznike in dober tek!
PIRIN KRUH:
Sestavine:
- 0,5 kg polnozrnate pirine moke;
- 20 dag mešanih semen (sončnična, bučna, lanena, sezam…);
- 1 zavitek pecilnega praška iz vinskega kamna;
- 1 žlička soli;
- 2 žlički oljčnega olja;
- 0,5l mineralne vode.
Postopek: Vse sestavine zmešamo. Podolgovat pekač naoljimo in ga napolnimo z maso (ni kepasta kot kvašeno testo in ni čisto tekoča). Postavimo v pečico na 180 za 50 minut.ž
PIŠKOTI IZ TREH SESTAVIN:
Potrebujemo:
- 150g moke (bele, ali druge)- pri nas smo pekli tudi z dietno Schar;
- 150 g čokoladnega namaza;
- 1 jajce.
Postopek: V posodo damo 150 g čokoladnega namaza. Če uporabimo Nutello, bodo piškoti malce temnejše barve. Dodamo 150 g moke in še tretjo sestavino- jajce. Vse skupaj dobro premešamo z električnim mešalnikom. Mešamo tako dolgo, da dobimo enakomerno in mehko čokoladno zmes. Čokoladne piškote iz treh sestavin oblikujemo z rokami (biti morajo suhe)! V kroglice jih zlagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Masa je precej mehka in prav je tako. Uporabimo lahko tudi brizgalko za piškote in kreme ter na peki papir brizgamo majhne zvezdice. Čokoladne piškote pečemo 12 minut na 170 stopinj Celzija. Skorjica je hrustljava, sredica pa mehka! Pa dober tek 😉
ENOSTAVNI RECEPT ZA TORTO:
Sestavine:
- 10 žlic sladkorja;
- 2 jajci;
- 0,5 dcl vode;
- 0,5 dcl olja;
- 10 žlic moke;
- čajna žlička pecilnega praška- lahko tudi vinski kamen (če ga nimate lahko uporabite tudi sodo bikarbono);
- 4 žlice kakava (lahko tudi grenkega).
Postopek: Najprej zmešamo jajca, sladkor in vodo. Dodamo olje, moko s pecilnim praškom in kakav. Vse sestavine mešamo z električnim mešalnikom 7 minut, na najvišji hitrosti, da se izognemo kapici, ki po navadi nastane pri pečenju biskvita. Pekač premažemo z veliko margarine in malo pomokamo, ker se tako masa najmanj prime pekača! Predhodno pečico ogrejemo na 180 stopinj! Pečemo 20 minut- jaz pečem na srednji rešetki, saj imam slabšo pečico 😉. Po 20 minutah pustim še 10 min biskvit stati v pečici. To je vse. Nadev lahko poljubno naredite. Jaz biskvit tudi navlažim s kakšnim sokom, če pa delam čokoladno torto, pa kar z mlekom.
BRZINSKA ČOKOLADNA TORTICA:
V posodi zmešajte 30g moke, 5 žlic sladkorja, 3 žlici kakava v prahu, 1 jajce, 3 žlice mleka, 3 žlice olja in vrečko vanilijevega sladkorja. Mešanico prelijte v skodelice in jih za 2 minuti postavite v mikrovalovno pečico. Nastali bodo rahli čokoladni kupčki. Dodajte jim le kepico vanilijevega sladoleda in sladica je končana!
Sestavine lahko tudi podvojite in imate večjo količino biskvitkov! Ali pa večjo količino mase prelijete v nižji, manjši pekač, da na koncu nastane mini tortica- tu je potrebno čas prilagoditi, še vedno se da biskvit dopeči!
SLADICA IZ PUDINGA IN KEKSOV:
Sestavine:
- 1 L mleka
- 2 vrečki pudinga (lahko dva enakih okusov ali dva različna pudinga)
- en zavitek Albert keksov
- čokoladne mrvice
Postopek: Na manjši pekač po celi površini naložimo plast keksov. To plast prelijemo s pudingom (npr. čokoladnim), ki ga pripravimo po navodilih z embalaže pudinga. Po vročem pudingu ponovno naložimo plast keksov. Nato plast zopet prelijemo s pudingom (če želimo, da je sladica bolj pisana prelijemo puding drugega okusa). Če želimo, lahko po vrhu posujemo čokoladne mrvice. Ko se puding ohladi, sladico postavimo v hladilnik za nekaj ur.
BANANIN KRUH:
Sestavine:
- 6 zrelih banan (6 banan)
- 50 ml polnomastnega mleka
- 4 jajca
- 80 g sladkorja
- 1 žlica cvetličnega medu
- 7 g pecilnega praška
- 300 g gladke bele moke, tip 500
Postopek: Najprej banane in mleko dobro pretlačimo s paličnim mešalnikom in pečico segrejemo na 180 stopinj. V večji skledi penasto stepemo jajca, sladkor in med. Dodamo pretlačene banane in mleko in pecilni prašek. Med neprestanim rahlim mešanjem dodamo moko. Manjši pekač obložimo s peki papirjem, vlijemo vanj maso in pečemo približno 50 minut.
BANANINE PALČKE, OBLITE S ČOKOLADO:
Sestavine:
- 3 banane
- polovica velike čokolade (135 g)
- različni oreščki, mrvice
Postopek: Banane olupimo in damo na pol, da dobimo 6 polovičk. Na vodni pari raztopimo čokolado. Ko je ta stopljena, vanjo potopimo polovico banane, ki jo nato položimo na krožnik. Preden se čokolada posuši lahko banane oblite s čokolado posujemo z mrvicami, kokosom ali različnimi oreščki.
JABOLČNE POGAČICE:
Sestavine:
- 100 g sladkorja
- 100 g masla (sobne temperature, da ni pretrdo)
- 2 jajci
- 350 g moke
- ½ zavitka pecilnega praška in ščep soli
- 2 manjši jabolki (olupljeni in narezani na manjše koščke)
- cimet in sladkor v prahu (po želji)
Postopek: Jajci ubij v posodo, dodaj sladkor in dobro zmešaj z mešalnikom, da nastane svetlo rumena penasta zmes. Dodaj maslo in malo cimeta in ponovno stepaj z mešalnikom. V drugi skledi z žlico zmešaj moko, pecilni prašek in ščep soli in to mešanico počasi (po žlicah) dodajaj masi ter vmes večkrat premešaj z mešalnikom. Gosti, lepljivi masi, ki nastane, dodaj na majhne koščke narezani jabolki. Dobro premešaj z žlico, vendar pazi da ne pomečkaš jabolčnih koščkov.
Pripravi velik pekač in ga obloži s peki papirjem. Pečico segrej na 180 stopinj celzija. Z žlico zajemaj piškotno maso in jo v kupčkih polagaj na peki papir.Pri tem si lahko pomagaš še z eno žlico ali pa prstom. Med kupčki naj bo kar nekaj prostora, ker pogačice narastejo in se razlezejo. Opazuj, kako se pečejo: najboljše bodo, ko bodo zlatorjavo zapečene. Ko se ohladijo, jih lahko posuješ z mešanico cimeta in sladkorja v prahu.
PIRINE SKAL’CE
Sestavine:
- 0,5 kg pirine moke
- ¾ pecilnega praška
- 19 dag sladkorja
- 17 dag masla
- 2 jajci
- 1 rumenjak
- 2-3 žlice mleka
- naribana limonina lupina
- narezani orehi/lešniki/…
Postopek: Zgnetemo testo. Trgamo majhne koščke testa in ga polagamo na pomaščen pekač. Pečemo na 180 stopinjah. Piškoti so pečeni, ko rahlo porjavijo.
PIŠKOTI S KOŠČKI ČOKOLADE
Sestavine:
- 25 dag masla
- 7 dag rjavega sladkorja
- 2 jajci
- 25 dag moke
- 1 žlička pecilnega praška
- ščepec soli
- 25 dag narezane jedilne čokolade
Postopek: Z mešalnikom umešamo maslo, jajca in sladkor. Dodamo sol, moko s pecilnim praškom in na koncu še na koščke narezano jedilno čokolado. Maso z žličko nalagamo na peki papir. Kupčke dajemo precej narazen, saj se piškoti med peko razlezejo.
Pečemo na 180 stopinj Celzija. Pečeni so hitro (ko rahlo porjavijo). Takoj, ko jih vzamemo iz pečice so še mehki, zato jih malo pustimo, da se ohladijo preden jih poberemo s pekača.
COOKIESi
Sestavine:
- 35 dag pirine moke
- 1 pecilni prašek
- 10 dag sladkorja
- 18 dag masla
- 2 jajci
- 10 dag orehov (pol mletih, pol narezanih)
- 15 dag narezane jedilne čokolade
Postopek:
Zgnetemo testo. Oblikujemo kroglice in jih močno sploščimo. Polagamo jih na pomaščen pekač. Pečemo na 180 stopinj. Ko so pečeni, jih takoj premaknemo, da se ne primejo na pekač.
AJDOVI PIŠKOTI
Sestavine:
- 40 dag ajdove moke
- 1 pecilni prašek
- 2 zvrhani žlici temnega kakava
- 16 dag mletega rjavega sladkorja
- 2 vanilijeva sladkorja
- ščepec soli
- limonina lupina
- 16 dag masla (sobne temperature)
- 2 jajci
Postopek: Suhe sestavine zmešamo. Dodamo maslo in jajca ter zamesimo testo. Oblikujemo kroglice. Polagamo jih na pomaščen pekač. Na pekaču jih sploščimo z vilicami. Ne zapečemo preveč. Ko so pečeni, so še mehki. Premaknemo jih, da se ne primejo.
JOGURTOVO PECIVO
Sestavine:
- 2 jajci
- 1 jogurtov lonček sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 1 jogurt
- 1 jogurtov lonček olja
- 2 jogurtova lončka moke
- 1 pecilni prašek
- (zamrznjeno ali sveže sadje po želji)
Postopek: Sladkor in jajca penasto umešamo. Dodamo olje in jogurt ter rahlo premešamo. Za tem počasi po žlicah dodajamo moko in pecilni prašek. Maso vlijemo v pomaščen pekač (sestavine zadostujejo za okrogel pekač). Posujemo z malinami, aronijo, ribezom, … in narezano jedilno čokolado. Pečico segrejemo na 180C. Pečemo 30 minut. Pecivo je najboljše še toplo. Dober tek!
PEANUT BUTTER COOKIES
Sestavine:
- 125 g arašidovega masla
- ¾ žličke sode bikarbone
- 3 žlice bele moke
- 5 žlic sladkorja
- 2 žlici jabolčne čežane
- ½ žličke vaniljeve arome
- Ščepec soli
- Čokolada v koščkih po občutku
Postopek: Zmešaj vse skupaj in daj v hladilnik, dokler se ti pečica ne segreje na približno 180 stopinj celzija. Iz testa naredi majhne kroglice, lahko si pomagaš s zajemalko za sladoled. Kroglice malo potlači, nato pa peci približno 7 minut. Iz te mase bo nastalo okoli 6 piškotov.
MAFINI Z MALINO, BELO ČOKOLADO IN LEŠNIKI
Sestavine:
- 200 g moke
- 100 g mletih lešnikov (s praženimi pridejo še boljši)
- 1,5 žličke pecilnega praška
- 2 jajci
- 70 g sladkorja
- 200 ml jogurta
- 100 g masla
- 120 g svežih ali zmrznjenih malih
- 150 g bele čokolade
Postopek: Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. V kozici na nizki temperaturi počasi stopimo maslo. Kozico odstavimo in pustimo, da se stopljeno maslo malo ohladi. V vdolbinice pekača za mafine vstavimo papirnate košarice (ali pa jih rahlo namastimo z maslom). Belo čokolado narežemo na majhne koščke. V eni skledi zmešamo moko, mlete lešnike in pecilni prašek. V drugi skledi z ročno metlico najprej razžvrkljamo jajca, potem pa jih zmešamo s sladkorjem, jogurtom in stopljenim maslom. V skledo z mokrimi sestavinami dodamo mešanico suhih sestavin ter vse skupaj s kuhalnico ali žlico premešamo samo toliko, da se vse sestavine navlažijo in sprimejo skupaj. V testo nato nežno in počasi vmešamo še maline in na koščke narezano čokolado. S pripravljenim testom do 2/3 napolnemo vdolbinice v pekaču za mafine. Mafine pečemo v ogreti pečici na srednjem vodilu 18 do 22 minut oziroma toliko časa, da se po vrhu lepo zlato rjavo obarvajo. Pečene mafine vzamemo iz pečice in pustimo počivati približno 5 minut. Nato jih odstranimo iz pekača in ohladimo.
ČOKOLADNI JEŽKI
Sestavine:
- 130g masla
- 50g grenkega kakava
- 1 žlica Nutelle
- 1 skodelica mleka
- 200g Savoiardi piškotov
- 100g maslenih piškotov
- 1 žlica ruma (po želji)
- 50g sladkorja
- kokosova moka za posip
Postopek:
V sekljalniku zmeljemo piškote in jih damo v večjo posodo. Presejemo kakav, dodamo čokolado v prahu in sladkor ter suhe sestavine premešamo z vilicami.
Nato v mikrovalovni pečici ali pa na vodni kopeli stopimo maslo in Nutello. Vlijemo v posodo s suhimi sestavinami, dodamo rum in skodelico mleka. Sestavine dobro premešamo in maso postavimo na hladno za nekaj ur, da se strdi.
Ohlajeno maso oblikujemo v kroglice želene velikosti in jih povaljamo v kokosovi moki in ohlajene postrežemo.