Aktivnosti za predšolske otroke

Zaprti vrtci predstavljajo staršem poseben izziv. Na tem mestu predstavljamo ideje, kako se lahko starši predšolskih otrok povežete s svojimi otroki in skupaj preživljate kakovosten družinski čas.

Aktivnosti za povezovanje z otrokom:

 • Z otrokom berite knjige. Poskusite vsak večer otroku prebrati pravljico za lahko noč. S tem razvijate otrokov pozitiven odnos do branja, kar mu bo koristilo tudi kasneje v življenju. Nekatere založbe v tem času ponujajo brezplačne e-knjige: https://eknjige-junior.si/, https://zalozba-zala.si/brezplacne-eknjige
 • Skupaj z otrokom posnemite kratek video s pozdravčki babici, dedku ali nekomu, ki ga pogrešate; pošljite ga po po smsu, e-pošti ali kateri drugi aplikaciji (npr. whatsapp, viber).
 • Skupaj z otrokom napišite pismo babici, dedku ali nekomu, ki ga pogrešate.
 • Predvajajte otroško glasbo in skupaj z otrokom plešite. (brezplačen dostop do slovenskih otroških pesmic na: https://pancek.si/)
 • Skupaj z otrokom opazujte pomladno prebujanje narave, usmerite pozornost na poslušanje ptičjega petja, nabirajte cvetlice in uživajte v naravi.

Hišna opravila:

(Žal ne vemo, kdo je avtor slovenskega prevoda tega dokumenta. Če vi veste, vam bomo hvaležni, če nam sporočite.)

PRAVLJICE: 

Številni slovenski igralci, pisatelji in drugi kulturniki berejo pravljice v živo vsak dan, posnetki pa ostanejo objavljeni, da jih lahko kadarkoli poslušate. Nekaj povezav:

https://www.facebook.com/MuckBlazina/ (Desa Muck – vsak dan okoli 9. ure zjutraj)

https://www.facebook.com/mario.dragojevic (igralec Mario Dragojević bere predvsem slovenske ljudske pripovedke)

https://www.facebook.com/BGPizama/ (Boštjan Gorenc – Pižama in njegove pravljice)

https://www.youtube.com/channel/UCW1cHlYUue8zXD9N8qiPO5g (pisatelj Žiga X Gombač pripoveduje svoje pravljice)

Lahko noč, otroci – pravljice, predvajane vsak večer ob 19.45 na 1. programu Radia Slovenija: https://otroski.rtvslo.si/lahko-noc-otroci/pravljice

Lahkonočnice – pravljice, ki jih berejo pripovedovalke in pripovedovalci iz doma starejših občanov: https://www.lahkonocnice.si/ 

(ideje smo pridobili v članku https://www.rtvslo.si/kultura/knjige/pravljice-za-dobro-jutro-in-lahko-noc-v-casu-samoosamitve/521073)

Gibanje:

 • Lov na skriti zaklad: Otroku pripravimo lov na skriti zaklad z različnimi namigi in nalogami.
 • Pripravite domači poligon. Lahko uporabite stole, mizo/mize, preprogo, blazine, posteljo, škatle … Eden izmed staršev pripravi in postavi rekvizite, jih razporedi po celotnem stanovanju, kjer želi. Če imate doma barvni lepilni trak, lahko progo oz. potek poligona označite s črtami ali puščicami, da bo otrok lažje razumel, kjer poteka proga. Določite start in cilj in ga po želji označite. Progo poskušajte postaviti čim bolj v smiselnem zaporedju, da čim bolje izkoristite vse prostore in rekvizite. Ovire si lahko sledijo različno, lahko po težavnosti ali drugače, odvisno od otroka (prilagajajte glede na starost in gibalne spretnosti). Ko postavite vse ovire, se z otrokom najprej pogovorite, že zaradi varnosti, da bo vedel, kaj lahko pričakuje. Vmes lahko predvidite tudi kakšno gibalno dejavnost (npr. skoki na mestu, počepi, preval, obrat …). Preden otrok preizkusi vse ovire samostojno, pojdite z njim čez vsako oviro (eden izmed staršev oz. starejša oseba), lahko ga tudi držite za roko za boljši občutek in zaradi varnosti. Otroku povejte, da naj ne hiti čez ovire, da ne bi prišlo do poškodbe. Preden gre otrok na poligon, se skupaj z njim ogrejte. Obilo smeha in zabave želimo 😊 Poligon pa lahko pripravite tudi na vrtu:

DIDAKTIČNE IGRE:

 • Gosenica: Starši narišejo gosenico (primer na sliki). Navodilo za otroka: Pred seboj imaš gosenico, njeno telo je sestavljeno iz devetih delov, na vsakem pa mora biti različno število nog. Na vsakem delu telesa je številka in število pik, ki ti pove koliko nog potrebuje ta del telesa. Preštej pike, poglej številko ter ugotovi, koliko nog moraš dati k posameznemu delu telesa.

 • Domače sestavljanke (puzzle): Na papir narišemo razne motive (ali poiščemo kakšno sliko iz revij, reklam…), jih razrežemo na kose in dobimo enostavne sestavljanke, ki jih otrok lahko sestavlja.

 • Na risbi preštej: Otroku narišemo risbo, v katero vključimo različne predmete, ki jih mora otrok nato najti na risbi in jih prešteti.

 • Učenje barv s pomočjo nalepk ali igrač: starši nalepijo na različna mesta »otočke« barv (na enem otočku napis z rumeno “rumena barva” in tako tudi za ostale barve) in pozove otroka, naj na ustrezne »otočke« postavi predmete te barve.

 • Herbarij: z otrokom naberemo različne rastline, jih stisnemo in posušimo ter nato uredimo v herbarij.
 • Naredimo tobogan: Tulce od toaletnega papirja, brisačk itd. nalepimo na karton ali večji papir, tako da bodo skupaj ustvarili tobogan, po katerem lahko spuščamo frnikole ali kaj podobnega. Lahko dodajamo različne ovire, zanimive postavitve in podobno. Lahko dodamo zraven tudi cev sesalca, ki jo zavijemo okoli pohištva, dodamo lego kocke in tako naš tobogan še bolj izpopolnimo (to sem se vedno igrala z bratom, ko sem bila majhna, garantirana zabava cel dan).
 • Naredimo lutkovno predstavo: najprej izdelamo lutke, lahko iz tulcev, papirja, blaga ali pa uporabimo igračke ali druge predmete, ki jih imamo doma. Naredimo svoje gledališče in si skupaj z otrokom izmislimo zgodbo; lahko izberemo kakšno že znano.
 • Skupaj z otrokom naredimo njegov vrtiček: Otroku na domačem vrtu, če ga imamo, določimo prostor, kjer bo njegov vrt. Otrok si izbere, kaj bi lahko posadil, pomagamo mu pripraviti zemljo, posaditi in otroka navajamo oziroma spodbujamo, da za rastline na svojem vrtu skrbi sam: jih zaliva, populi plevel itd. Z otrokom lahko naredimo tudi koledar, v katerega otrok označuje, kaj je tisti dan naredil, če je na vrtu kaj zraslo, kakšno vreme je bilo in podobno. Če nimamo vrta, lahko to naredimo v koritu za rože in tako prilagodimo dejavnost.
 • Izdelajmo svojo knjigo: Lahko jo naredimo za otroka ali pa jo naredi on sam, z našo pomočjo. Knjiga je lahko tudi čisto enostavna –napišete zgodbico in jo ilustrirate.

       

 • Učenje oblik – razvrščanje igrač po obliki: Starš naredi območja, v katera bo otrok razvrščal igrače različnih oblik. Tako pripravi eno območje v obliki trikotnika, eno v obliki pravokotnika, tretje v obliki kvadrata in eno v obliki kroga. Tja otrok razvršča igrače, starš pa ga usmerja.

USTVARJANJE:

 • Ustvarjanje s slanim testom:

Sestavine:

 • 300 g moke
 • 300 g soli
 • 2 dcl vode
 • 1 žlico olja

Vse skupaj zmešamo in zgnetemo kepo slanega testa. Testo je pripravljeno, da z otroki oblikujete poljubne izdelke – vazo, živali, rožice, košarice … 

 • Slikanje rožic s pomočjo vilic: na list papirja otrok nariše steblo, na vrhu pa odtisne vilice, pomočene v tempero.

 • Slikanje zajčkov s pomočjo odtisa roke: otroku pobarvamo dlan (od prstov samo kazalec in prstanec) z belo barvo. Otrok odtisne pobarvano dlan na list, doriše pa mu še oči, smrček in gobček.

 • ustvarjanje iz odpadnih materialov (tulcev, steklenic, škatlic …) – nekaj primerov na slikah: avtomobilčki, vlak, raketa, živali, tobogan …

 • Izdelava domače ropotuljice: v prazen jogurtov lonček damo nekaj riža, na ta lonček poveznemo drug enako širok lonček ter oba lončka dobro zalepimo skupaj. Lahko naredimo več ropotuljic z različno vsebino (npr. riž, makaroni, kavna zrna) in z otrokom primerjamo različne zvoke.
 • IZDELAJMO SNEŽNO KROGLO

Potrebujemo: steklen kozarec poljubne velikosti s pokrovčkom (majhna ali srednja velikost izpade najlepše), bleščice, majhne igračke iz kinder jajčkov ipd. (odvisno od velikosti kozarca), pištolo za vroče lepljenje, vodo.

Postopek: Priprava snežne krogle je zelo preprosta! Glede na izbrano velikost kozarca izberemo še igračko, ki jo želimo imeti v snežni krogli. Na spodnji del igračke nanesemo nekaj lepila iz vroče pištole in igračko položimo na dno kozarca (na sredino). Ko se lepilo posuši, v kozarec natresemo nekaj bleščic (po občutku), nato pa nalijemo vodo do vrha kozarca. Kozarec dobro zapremo s pokrovčkom in ga pretresemo. Tako dobimo čudovito snežno kroglo!

 • SPRAVI ŽOGICO SKOZI LUKNJICO

Potrebujemo: kartonasto škatlo (primerno starosti/velikosti otroka), škarje/nožek, žogico

Priprava: Škatlo prerežemo tako, da dobimo spodnji del škatle, torej dno, obdano s približno 10/15 cm visokim robom. Na poljubnem mestu na dnu škatle izrežemo krog oziroma naredimo luknjo, ki je tako velika, da bo žogica lahko padla skozi. Pazimo pa, da ne bo prevelika luknja, saj igra tako ne bo zanimiva.

Potek igre: Otroku damo izdelek, ki smo ga zgoraj pripravili (torej spodnji del škatle z robom in luknjo) in vanj položimo še žogico. Otrokova naloga je, da škatlo nagiba ter skuša žogico spraviti ven skozi luknjo. To je odlična način za razvijanje grobe motorike. Naj se igra prične! 😊